НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ТЪЛКУВАНЕ НА ХОРОСКОП

  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

ТЪЛКУВАНЕ НА ХОРОСКОП


Тълкуването започва с положението на членовете от Слънчевото семейство в домовете и в зодиакалните съзвездия. Изтъкнахме значението на Слънцето, Луната и всяка планета във всеки дом. Когато в даден дом са разположени повече от един член на Слънчевото семейство, всеки един действа там със своите влияния. Особено внимание трябва да се обърне на Небесните тела, разположени в четирите ъглови домове - първи, четвърти, седми и десети.


Разполагането на повечето Небесни тела в първи дом определя човек с широки и задълбочени качества и способности, разнообразен в своите изяви и преживелици.


Ако са разположени в четвърти дом, те определят разнообразни преживявания предимно в началния период от живота, т. е. в семейството, където човек се е родил. В по-напреднала възраст те въздействат при пътувания и прекарване в чужбина. Ако там са Марс, Сатурн, Уран или Плутон, личността ще преживее тежки моменти и неприятни събития в семейството, където се е родил, или в чужбина. Когато Слънцето, Луната, Венера, Юпитер и Нептун са там, се наблюдава добра и богата задоволеност на личността във всяко направление - както в семейството, в което се е родила, така и по-късно, когато ще пътува и успешно ще пребивава в чужбина.


Ако повече членове на Слънчевото семейство са разположени в седми дом, те ще създадат богат и разнообразен семеен живот и такъв с най-близките си сътрудници. Ако там са Марс, Сатурн, Уран и Плутон, ще настъпи разкъсване на семейните връзки или преждевременна смърт на партньора. Но ако там са Луната, Венера и Нептун, макар и да има тревожни вълнения в семейния живот, може да не се стигне до развод.


Ако повече членове на Слънчевото семейство са разположени в десети дом, те определят възможността за по-богата и всестранна изява в обществения живот, по-голяма предприемчивост и шанс за заемане на по-разнообразни и отговорни длъжности.


Когато Слънцето, Луната и Планетите в даден хороскоп са разпределени по на 120°, налице е хармонично устроен човек. Ако пак са разпределени по на 90° и 180°, ще имаме човек с по-остри и грубо изразени качества и способности.


По-нататък в тълкуването трябва да обърнем внимание на ъгловите разстояния (аспекти) между членовете на Слънчевото семейство, които са най-важният елемент в хороскопа. Колкото повече аспекти има в един хороскоп, толкова личността е по-богато устроена, носи повече изразени качества, способности и устрем за изява. Това особено силно е подчертано, когато аспектите са точни или близо до точните.


Малкият брой аспекти в даден хороскоп говори за бедно устроен човек, с малко и слабо изразени качества, способности и възможности, особено ако тези аспекти не са точни. Неблагоприятните аспекти не са най-лошото; те дават неприятни качества и подтици, но все пак между небесните тела, които ги образуват, съществува взаимодействие, което има възможност да се облагороди и изправи. Най-лошо е, когато между два члена от Слънчевото семейство липсват аспекти; тогава те нямат взаимоотношения помежду си и онова, което носят и дават със своето влияние, няма възможност и сила да се изяви. При вътрешните планети Меркурий и Венера съществува малко изключение; изтъкнахме по -горе, че най-голямото ъглово разстояние между Слънцето и Меркурий е 28°, а между Венера и Слънцето е 48°, поради което аспектите на тези планети със Слънцето са винаги много благоприятни. Например Венера може да има със Слънцето аспект от 45°, който при другите планети се приема за неблагоприятен; в този случай обаче той е много благоприятен, би трябвало да се тълкува като тригон (120°) и определя способности предимно в приложните изкуства.


Когато разглеждаме аспектите между две тела от Слънчевото семейство, трябва да обръщаме внимание дали извършват право или обратно (ретроградно) движение. При право движение взаимодействието им е слабо и аспектът е по-слаб в сравнение с ретроградното им движение. Това особено ясно и силно е подчертано при Меркурий и Венера.


Също така се взема под внимание дали двете Небесни тела от даден аспект се движат бързо или бавно по своите орбити. При бързо движение те действат с по-голяма сила, защото са по-близо до Слънцето, т. е. в перихелий. При по-бавното им движение силата на тяхното влияние е по-слаба, защото са по-далече от Слънцето, т. е. в афелий. Тези правила са в съгласие с втория закон от Небесната механика, формулиран от гениалния Йохан Кеплер и са от особено значение за Луната, Меркурий и Венера.



  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ